Tuesday, 15 August 2017

Kenduri Jodoh?

**campur Dettol dengan air. Ambil kain buruk dan mula lap blog**

Bulan Ogos, entah kenapa ramai benar kawan-kawan yang mulai mendirikan rumah tangga. Bulan ini, setiap Sabtu aku dipenuhi dengan jemputan pernikahan dan kenduri kahwin. Rileklah, kami baru berusia 25 tahun, kenapa tergesa-gesa mengikat tali pernikahan ni? (Bicara orang bujang tak laku)

Sabtu lepas, aku menghadirkan diri ke kenduri perkahwinan sahabat baik aku. Bertempat di dewan serbaguna Menara TM, agak mewah dengan makanan, hiasan, muzik dan sebagainya. Biasalah kenduri, dalam meraikan pernikahan sahabat, turut menjadi tempat perkumpulan rakan-rakan sekampus. Sempatlah bertanya khabar dan melepas rindu.

Adanya hari itu, dalam kami sibuk bersembang, duduk selang setempat dengan aku seorang lelaki ganteng. Haruslah aku jatuh cinta pandang pertama. Hormon menggatal mulai membuak-buak.

Sejujurnya, aku bukanlah orang yang mudah memulakan bicara dengan orang yang baru aku kenal. Lagi-lagi dengan RBF (Resting Bitch Face) yang dilahirkan bersama ini, seringkali aku dianggap sombong. Tapi kali ini, mungkin kerana tekanan rakan-rakan yang mulai mendirikan rumah tangga menyedarkan aku yang masih bujang tidak teruna ini. Lantas aku beranikan diri memulakan bicara.

Perbualan kami hanyalah sekadar pada karier dan hal kedewasaan. Rupanya, dia juga asalnya dari kampus yang sama dengan aku. Dan rupanya lagi, semua yang berada disitu mengenali lelaki terbabit. Biarlah aku namakannya Asyraf. Aduh, kenapalah aku tak dipertemukannya dari awal? Betah aku dalam dalam diam.

Asyraf fizikalnya memang ganteng, tidak kurus, tidak gemuk. Ada tanda-tanda seorang yang berotot ketang. Aku hanya mampu berangan nakal selagi badan shirtlessnya belum kulihat sendiri. Perwatakannya ramah dan mesra.. Dah aku bilang yang aku bukanlah mesra orangnya, tapi dengan dia, petah sungguh kami bercoloteh.

Ada juga aku nyatakan keinginan aku untuk kenal lagi dalam kepada rakanku yang lain. Mereka bilang, teruslah minta business cardnya. Sekurang-kurangnya, tak adalah nampak seperti kau memang nak kejar dia. Betul juga kata mereka. Dalam terus lagi bicara, aku dapat tahu dia kehabisan kad perniagaannya. Aduh. Tapi aku memang sudah berkira-kira untuk tidak berhenti di sini sahaja, Berulang kali aku terpaksa meyakinkan diri aku untuk terus sahaja minta telefon nombornya. Aku tunggu dan tunggu, perhatikan masa yang sesuai hinggalah dia menyatkan hasrat untuk beralah dahulu.

"Eh, dah nak balik eh? Business card kau habis eh? Hmm kalau macam tu nak phone number, boleh?"

*tepuk tangan sekuat hati berulang kali*

Entah mana datang berani itu. Aku sendiri kagum dan hasilnya, serangkap telefon nombor Asyraf. Tapi, sekarang bagaimana pula? Apa aku hendak buat dengan nombor dia?

"Salam, in case kau lupa nama aku, Zacky. 
Eh, ingat lagi bro. Haha"

Begitulah permulaan mesej kami. Pendek sahaja. Sungguh aku tak tahu bagaimana caranya untuk berkenalan dengan seseorang. Jujur aku cakap, inilah lelaki kedua setelah Inchik S yang aku rasa, aku mulai suka. Tapi permasalahan sekarang adalah, dia mungkin 1) tidak mempunyai perasaan yang sama, dan yang paling bahaya ialah 2) dia mungkin lelaki asli, straight, bukan gay.

Aku tahu, mungkin apa yang aku lakukan sekarang ini adalah bahaya dan bodoh(?). Akan tetapi, aku mulai sedar tidak akan datang bergolek apa yang aku inginkan andai aku tidak berusaha kearahnya. Setakat ini, dia biasa-biasa sahaja. Mesej kami pendek, dan ringkas. Aku juga tak mahu memaksa biarpun dalam hati ini membara-bara. Aku harap usaha yang dituai ini akan membuahkan hasil.

Andai para pembaca nak tahu dalam daily basis apa terjadi antara aku dan dia, bolehlah ketik butang FOLLOW pada Twitter aku. Ada tweetnya telah aku PIN untuk memudahkan yang ingin ikuti perkembangan.

Semoga juga Asyraf menjadi penyebab untuk aku mula menulis semula.

Monday, 12 September 2016

Not your everyday train ride; Train to Busan.

This post was written right after I watched the movie, Train to Busan.

Before I start complementing how great the movie was, I have a story to tell, also regarding the movie. Some movies, after the credit, they will feature end scene which will tell viewers what actually happened after the movie ends. So, the people who watched the movie with me must have suspected because a lot of them stayed until the end of the credit. Unfortunately, there was no end credit scene. As I said before, a lot of them stayed until the end of credit for that scene, ended up sighing It was damn hilarious to hear their disappointment and see their frustrated faces. But then again, it's a sign how great the movie was that people want more! Even though it was nearly 2 a.m.

Now back to the movie again, this is not your typical Zombie apocalypse movie, not its not! It was horrifying, yes. It was thrilling, yes. It was full of action, yes. But the movie producer added one fantastic, touching element, LOVE. They included love between friends, love of couples, siblings love and of course, love of a parent towards his child. All in all, I would say this is a Zombie apocalypse masterpiece! 

This is not your train to bosan, it is a hell scary yet addictive journey kind of a train ride, the Train to Busan!


Monday, 6 June 2016

Hello.

Sometimes, I am grateful for the things I have and had. I learned so much. Hardships and happiness both taught me to be strong, independent, appreciative and sympathetic.

But sometimes too, I regret for the things that I had to go through. I question life on why could I not get the things that I wanted, or why should things turned the way it turned out to be.

At the moment, life is just okay. The busyness of work has taken me away from diving deep into unsolicited thought. That should be okay I guess. That is what I want.

I pray and I hope, this serenity last a little bit longer.

Happy Ramadhan.

Monday, 16 May 2016

Sunday, 24 April 2016

We are living together

I was not thinking deep enough when I made the decision to live together. I was just excited that we could live together, apart from I was going to start working. Now, I regret my decision.

Inchik S and I have been living together for 2 weeks now. No, we're not living together as lovers, but as two souls working in this metropolitan city, trying to make a living for ourselves.

Last weekend, I was not sure why, but I decided to get drunk. I drank before, twice in my whole life. But I never get drunk. Mainly because I was always the driver for my drunk friends. So, I need to get sober. However, only a week after living together, I started to feel the burden. The love I thought has lost, the feeling I thought has gone came back gushing towards me. I requested him to be my driver that night.

I ordered a pin of beer, and six tequila shots. At my fourth shot, I was drunk enough. From there onward, I could not control everything I said. Everything on my mind, things I had hid so deep just came out like a waterfall. He now knows everything.

I told him why I like him. I told him I was jealous of his girlfriend. I told him about my worries of living together. I told him about my terrible life, about my suicidal thought. I told him about this blog. I told him how I cried because of him. Some were things I did not even write, and he knows.

But most importantly, I told him to give me time. To be loving someone for 5 years, I need more time to forget him, to get over him, to move on. I begged him. I was so drunk but I did not forget a single thing I told him.

And he being him, just listened. Only little response.

The day after that 'eventful' night, we spoke so little. I was embarrassed for everything I had mentioned on my drunken state. But I have no regret. Finally, he knows everything from this mouth of mine.

Dear God, forgive me for what I did. Give me resolution, peace and soothe me from all these pains.

That would be the last time I ever drank.

Tuesday, 29 March 2016

Ex

Post ini ditujukan khas untuk Sharky.

Tadi di Twitter, Sharky ada tanya berapa ex lovers yang followers dia ada. Aku pun reply, 1. Dan dia reply balik, S ke? Terus aku taknak sambung dah conversation tu kat Twitter. It's my real account and my ex's friends pun ada ramai yang follow aku.

Ceritanya begini, kebetulan ex aku yang the one and only tu pun bermula dengan S jugak. Memanglah aku gabra bila Sharky just mention S, nanti terperasan pulak ex aku, atau kawan-kawan dia yang lain. Sorry, not into you anymore. Dah lama tinggal, kan.

Aku tak anggap langsung Inchik S sebagai ex, sebab bagi aku ex adalah bila kita couple dengan seseorang tu officially. Since aku dengan dia memang tak pernah couple, cuma di-friendzone-kan sahaja, memang dia akan kekal sebagai KAWAN dan bukan ex.

Untuk pengetahuan korang, ex aku yang S juga ni actually adalah seorang wanita. HAHAHA, yes, dia seorang wanita yang mempunyai vagina, buah dada dan lain-lain ciri keperempuanan asli yang sepatutnya ada. Aku kenal dia sewaktu zaman asasi. Kitorang bermula sebagai kawan rapat. Memang rapatlah. Selalu keluar makan bersama, cerita masalah, mesej tak berhenti, mana tak dia jatuh hati kat aku.

Kenapa aku kata dia jatuh hati kat aku? Sebab dia yang confess. Siap tulis blog untuk aku. Aku tahu pun bila kawan-kawan dia mesej and call aku out of sudden.

"Zacky, cuba tengok blog S. Dia ada tulis pasal kau."
"Zacky, S suka kau lah. Pergi la slowtalk dengan dia."

Tak, aku bukan nak memperkecilkan dia atau nak membangga yang aku ni hebat ke apa. Cumanya, aku pernah beritahu kan dalam post sebelum ni, zaman 2010 ke atas adalah zaman di mana aku masih dalam "DENIAL", zaman aku masih keliru. Bila ada awek suka aku, aku jadi serba salah dan bertambah KELIRU. Bodohnya aku pergi pulak terima dia sebagai girlfriend. WTF!

Tapi hubungan kitorang tak tahan lama. Aku mula rasa bersalah, rasa tak selesa. Aku taknak menipu dia, dan paling penting aku tak nak tipu diri sendiri. Aku tak sanggup nak pura-pura suka perempuan, tekanan aku waktu tu memang di tahap 99 peratus. Selepas hanya hampir tiga bulan, aku minta putus. Menangis-nangis jugak la dia. Tapi aku cakap, lebih baik dari awal aku putuskan hubungan ni dari terus menjadi penipu. Biar luka sekarang, dan mungkin hanya sekadar calar. Jangan luka bila dah lama dan menjadi dalam. Nope!

Basically, dia seorang jelah ex aku yang official. S, seorang wanita dikala umur aku baru mencecah 19 tahun. Diwaktu mana aku masih keliru dengan hubungan yang aku suka.

Aku memang menyesal gila dekat S, sebab dia macam mangsa keadaan ketika aku tak stabil. Andai dia terbaca blog ni (aku harap tak), aku minta maaf sangat-sangat. Jujur dan ikhlas dari hati aku.

Jadi Sharky, ya, ex aku ialah S, tapi bukan Inchik S. Nasib baik kau buang 'Inchik' untuk mengelakkan orang lain tahu. Sebab tu real account aku kan. Hahaha.

Saturday, 26 March 2016

Membaca gaya wawasan



Tiba-tiba teringat lagu di atas yang pernah terkenal suatu ketika dulu. Antara usaha murni kerajaan untuk memupuk amalan membaca dalam kalangan masyarakat Malaysia. Sebuah lagu yang menarik, catchy, senang diikut tapi malangnya kurang berkesan dalam memberikan makna kepada kepentingan membaca kepada kanak-kanak. Ya, kanak-kanak tidak seharusnya terus memahami kepentingan membaca hanya dengan mendengar sebuah lagu. Budaya membaca itu sepatutnya dipupuk dari kecil oleh ibu bapa atau para guru. Kanak-kanak tidak mampu menilai antara baik dan buruk. Maka sebab itulah orang dewasa seharusnya memainkan peranan penting dalam memupuk minat membaca.

Aku ni sebenarnya bukanlah minat sangat membaca. Kalau baca pun, itupun kerana terpaksa aku relakan. Buku-buku yang dibeli banyak sebenarnya, tapi yang tak habis dibaca pun banyak juga. Itulah, antara satu perkara yang aku menyesal ialah aku tak dilatih dengan budaya membaca. Biasalah, dua-dua orang tua tak belajar tinggi. Mereka memang suruh anak-anak ni belajar tinggi-tinggi, belajar pandai-pandai, tapi usaha untuk belajar tu memang 100 peratus hasil usaha kami sendiri. Walaupun begitu, aku masih beruntung sebab punya ibu bapa yang masih menitik beratkan soal kepentingan belajar (walaupun tak suruh langsung membaca, haha).

Bila dah besar, masuk universiti, kena pulak ambil kos yang memang banyak membaca, haaa terhegeh-hegeh aku nak menghabiskan beberapa buah buku dalam beberapa bulan. Tapi, pengalaman itulah yang mematangkan kita, kan? Lagi pun benda baik, insyaAllah ada hasilnya.

Tapi kalau betul aku membaca, berikut adalah antara buku-buku kegemaran aku.


My top favourite book will be Khaled Hosseini's collections. Ada tiga semuanya; The Kite Runner, A Thousand Splendid Suns dan And The Mountains Echoed. Dua yang pertama telah berjaya dikhatamkan, tinggal yang terakhir ni je, lambat sikit. Tapi dalam gambar tak ada, dua-dua buku kawan aku pinjam.

Aku suka novel yang deep-deep ni. Novel yang menyentuh pelbagai isu sosial. Contohnya seperti child/arranged marriage, patriarchy, abusive, women's empowerement dan pelbagai lagi. Menarik kot bila dah baca novel, kemudian bangkitkan isu-isu yang disentuh di dalam novel terbabit.

Tapi, Haruki Murakami's novels are kind of difficult to understand. Deep dia level 99! Terlalu banyak simbolism, metafora dan pelbagai lagi komponen sastera. So, yeah.

Oh oh, nampak tak buku Rozlan Mohd Noor's The GODs? Buku tu serius hampir membuatkan aku percaya kepada theory conspiracy. Bertemakan di politikus Malaysia yang ber-setting-kan masa dan dan tempat di Kota Raya Kuala Lumpur pada waktu election. Aku ter-wow! Not bad la untuk seorang penulis bekas anggota polis.

Anyhow, tujuan aku buat post ni cumalah sekadar untuk berkongsi antara buku-buku kegemaran aku. Ada banyak lagi buku yang aku tak tunjuk, antaranya sebab aku tak berapa minat, tak habis baca lagi atau memang tak baca langsung. Beli pandai, baca terketar-ketar, haha.

Sampai sini saja. Salam.