Wednesday, 23 March 2016

The struggle is real

Hi,

So, I've just got a job offer. Well actually, rezeki kan, dapat dua jobs offer. One is at my hometown, another is at KL. Of course I have to make a choice, so aku terpaksa reject the one at my hometown since the pay is 1k lower than the other one. Haha siapa tak nak gaji banyak kan? Dah la beza sampai seribu.

Bila dah dapat kerja, maka bermulalah misi mencari rumah. Maka aku pun mula meneroka laman-laman sesawang seperti mudah.my, ibilik.com atau sekadar melayari group-group Facebook yang melampirkan kekosongan rumah/bilik sewa.

Bila misi bermula, biasa-biasa je perasaan ni. Yelah, cari bilik sewa je kan, mana nak expect apa-apa. Lagi pun dari zaman belajar aku sentiasa mendapat kemudahan asrama, pengalaman nak cari rumah sewa ni pun kosong lah kiranya.

Setelah berpuluh-puluh iklan diteliti, berjam-jam masa dihabiskan mencari bilik yang kena dengan harga dan tempat, aku pun mula menghubungi beberapa tuan rumah yang biliknya menjadi pilihan aku. Then, reality hits me!

Ada yang rumahnya kotor ya amat, ada yang rumahnya sampai 17 orang, ada yang rumahnya campur lelaki perempuan, ada yang rumahnya campur local dan foreigners, ada yang rumahnya dah okay tapi depositnya chia chia chia. Haha the struggle is real. The struggle to face the reality hits me hard. Ouch.

But I am still doing fine now. Nasib baiklah Inchik S and another friend nak cari rumah untuk stay sekali. Yeay! At least kitorang ada the effort of three people, and akan dapat familiar roommates. InsyaAllah everything will be fine! May Allah ease.

p/s: Do follow my Instagram account. Aku paling akktif kat IG sekarang, banyak makhluk kaum lelaki yang elok-elok eh rupanya. Hahaha.

Wish me luck guys and girls!

3 comments:

  1. Alhamdulillah murah rejeki Zacky dapat offer job !
    Tahniah ! Selamat bekerja !
    Nanti boleh la belanja makan. HAHAHAH.

    Nak ig user yang hensem ? Meh kita share. HAHAHAHAHa

    ReplyDelete
  2. hahaha ig tempat cuci mata paling best hahaha...

    ReplyDelete